kers

i
l
i
o
v
a
s
iliovas.blogspot.com

wind surfing





To windsurf, αποτελείται από 2 βασικά μέρη : το σκάφος (board) και το rig. Rig ονομάζεται το πανί με τα βασικά περιφερειακά του (άλμπουρο – μάτσα), τριμαρισμένο και έτοιμο προς χρήση. Αποτελεί την κινητήρια δύναμη του windsurf. Για να ενώσουμε το rig  με το σκάφος, χρησιμοποιούμε  το σύνδεσμο (mast base).
Στο ακόλουθο σχεδιάγραμμα, μπορούμε να δούμε τα βασικά εξαρτήματα που αποτελούν ένα ολοκληρωμένο windsurf.


  1. Σανίδα – Board
  2. Καρίνα - Dagger
  3. Fin - Πτερύγιο
  4. Δέστρα - Footstrap
  5. Πανί - Sail
  6. Μάτσα - Boom
  7. Άλμπουρο - Mast
  8. Σύνδεσμος – Mast Base
  9. Luff
  10. Αετός
  11. Ποδιά
  12. Mast Sleeve – Μανίκι
  13. Μπανέλλα – Batten
  14. Σχοινάκια – Harness Lines


Όταν πριν από 40 περίπου χρόνια το windsurfing απέκτησε ζωή – και για αρκετά χρόνια – είχε ένα σχέδιο σκάφους και πανιού και .... αυτό ήταν όλο! Το Windsurfer Original ήταν για αρκετό καιρό το μοναδικό windsurf που υπήρχε στην αγορά προσφέροντας από την πρώτη στιγμή συγκινήσεις στους τυχερούς κατόχους του.

Η πατέντα του πρώτου windsurf (21η Μαΐου 1967).



Με το πέρασμα του χρόνου, νέες εταιρείες μπήκαν στο χώρο και η ανάπτυξη του αθλήματος ήταν παράλληλη με τη δημιουργία νέων shapes σκαφών και πανιών ικανά να ικανοποιήσουν κάθε στύλ αναβάτη, επιπέδου και συνθηκών.
Οι ανάγκες διαφοροποιήθηκαν για σκάφη ικανά να βοηθούν περισσότερο τον αρχάριο να μπεί ευκολότερα στο άθλημα, για σκάφη με καλύτερη συμπεριφορά στο κύμα, για σκάφη που να μπορούν να αναπτύξουν τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα στο νερό και τόσα άλλα. Οι προοπτικές ήταν πάρα πολλές και η αγορά έτρεξε να το αξιοποιήσει.
Παράλληλα, μεγάλο ρόλο έπαιξε και η τεχνολογία που με τη χρήση νέων υλικών, έγινε δυνατή η κατασκευή ελαφρύτερου και ανθεκτικότερου εξοπλισμού, πράγμα που έδωσε στους σχεδιαστές ένα ακόμα όπλο να αναπτύξουν το sport.

Ας δούμε λοιπόν ποιές είναι οι κυριότερες κατηγορίες που υπάρχουν σήμερα στο windsurfing και οι μεταξύ τους διαφορές ως προς τα shapes των σκαφών και τα πανιά που τα συνοδεύουν. Στην παρακάτω περιγραφή θα αναφερθούμε στα κύρια χαρακτηριστικά .....


Begginer
Τα σκάφη αρχαρίων αποτελούν πλέον μια δικιά τους ξεχωριστή κατηγορία.
Πρόκειται για σκάφη από 180 – 220 λίτρα και ιδιαίτερα πλατιά, ώστε να προσφέρουν στον αρχάριο την πλευστότητα και σταθερότητα που χρειάζεται ο αρχάριος αναβάτης. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικά τους είναι το eva deck, η επικάλυψη του deck του σκάφους με eva, ένα μαλακό υλικό που προστατεύει τον αναβάτη από τις πτώσεις στο σκάφος.

Σίγουρα δέν πρόκειται για σκάφη ιδιαίτερων επιδόσεων δεδομένου οτι είναι βαριά (~15 κιλά) αλλά αποτελούν την καλύτερη λύση για κάποιον που θα κάνει τα πρώτα του βήματα στον φανταστικό κόσμο του windsurfing.





Freeride
3 Τα Freerides αποτελούν ίσως τη μεγαλύτερη και πιό δημοφιλή κατηγορία στο windsurf.
Αποτελούν δέ το πρώτο «σκαλοπάτι» του αρχαρίου που ανεβαίνει επίπεδο μιά και είναι για σκάφη σχετικά φιλικά και εύκολα στη χρήση και ικανά για ένα ευρύ φάσμα συνθηκών. Για το λόγο αυτό, τα σκάφη freeride έχουν το μεγαλύτερο εύρος στα χαρακτηριστικά τους σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες. Πρόκειται για σκάφη από 90 – 170 λίτρα και πλάτους από 60 – 85 εκατοστά. Στα freeride σκάφη, συνήθως χρησιμοποιούνται no cam πανιά με κύριο χαρακτηριστικό την ευκολία χρήσης.

Τα freeride σκάφη έχουν και κάποιες υποκατηγορίες όπως είναι τα freemove, crossovers, freerace και freewave. Πρόκειται ουσιαστικά για σκάφη που έχουν χαρακτηριστικά περισσότερο προς μία από τις επόμενες κατηγορίες που θα αναφέρουμε, χωρίς όμως να χάνουν το βασικό χαρακτηριστικό ενός freeride σκάφους που είναι η φιλικότητα προς το χρήστη. Πολλές φορές δε αποτελούν «το πρώτο βήμα» για κάποιον μέσο windsurfer, προς μία πιό dedicated κατηγορία. Ένα freerace σανίδι πχ, έχει σχεδίαση τέτοια ώστε να είναι πιό γρήγορο από ένα συμβατικό freeride, χωρίς όμως να είναι εξίσου γρήγορο με ένα dedicated slalom, προσφέροντας μιά μέση λύση.



Slalom
4 Η κατηγορία slalom «βγήκε» μέσα από το αγωνιστικό windsurfing και συγκεκριμένα από το ... Slalom J   Οι αγώνες Slalom διεξάγονται συνήθως με δύο τρόπους :
α) Δύο σημαδούρες τοποθετούνται έτσι ώστε μεταξύ τους να δημιουργείται μια νοητή ευθεία, κάθετη προς τον άνεμο. Οι αναβάτες καλούνται να κάνουν κάποιες διαδρομές μεταξύ αυτών των δύο σημαδουρων σε σχήμα «8». Ο τερματισμός και η εκκίνηση ορίζεται από τη μία σημαδούρα και το σκάφος εκκίνησης. Ο στίβος έχει πορεία όρτσα και δευτερόπρυμα.
β) Αγώνες downwind όπου οι σημαδούρες τοποθετούνται έτσι ώστε ο αγώνας να διεξάγεται όλος σε πορείες δευτερόπρυμα χωρίς να περιέχει όρτσα.

5_1 5_2

Και στις δύο περιπτώσεις το κυρίως ζητούμενο είναι το γρήγορο πλανάρισμα, οι όσο το δυνατόν υψηλότερες ταχύτητες σε συνθήκες αγώνα και η ευκολία για γρήγορες πλαναριστές μπότζες στις σημαδούρες. Τα σκάφη slalom λοιπόν έχουν αυτά σαν πρώτα χαρακτηριστικά στο shape τους παρουσιάζοντας πιό ευθεία scoop-rocker lines, πιό απότομες κόγχες και πιό flat γάστρες. Εμφανισιακά μπορούμε να πούμε οτι μοιάζουν με αρκετά freeride σκάφη, ειδικά σε freerides που έχουν γρήγορη σχεδίαση. Όμως σε αντίστοιχα λίτρα οι δύο σημαντικότερες διαφορές είναι πως ένα slalom σκάφος είναι πλατύτερο από ένα αντίστοιχο freeride – για να κρατάει σε ίδιο καιρό μεγαλύτερη ιστιοφορία, καθώς επίσης και ένα πιό flat scoop – rocker line. Επίσης, με τη συνεχή εξέλιξη στις τεχνολογίες κατασκευής τα slalom σκάφη είναι ελαφρύτερα και πιό σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί το όσο το δυνατόν γρηγορότερο πλανάρισμα, πολλές φορές όμως με αντιστάθμισμα στην αντοχή στις καταπονήσεις ή το πολύ υψηλό κόστος.

Στα slalom σκάφη χρησιμοποιούνται κυρίως πανιά με campers, που δίνουν σταθερό προφίλ στο πανί, βγαίνουν δυσκολότερα over και συνεπώς μπορούν να επιτρέψουν στον αναβάτη να κρατά μεγαλύτερη ιστιοφορία από ένα no cam πανί και να αναπτύσσει μεγαλύτερες ταχύτητες.   Εξοπλίζονται δέ με dedicated slalom fins, συνήθως απόλυτα κάθετα με το σκάφος και μεγαλύτερα από σκάφη άλλων κατηγοριών αντίστοιχου όγκου.
Περισσότερα για τους αγώνες slalom στο www.pwaworldtour.com .



Formula
{mosimage} Η κατηγορία Formula ξεκίνησε αρχικά σάν ένα project, όπου το ζητούμενο ήταν η δημιουργία εξοπλισμού ικανού να πλανάρει σε όσο το δυνατόν λιγότερο αέρα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η κατασκευή ιδιαίτερα πλατιών σκαφών με μεγάλα fins ώστε αφ’ ενός να μπορούν να σηκώσουν μεγάλη ιστιοφορία (10m2+) και επιπλέον να προσφέρεται από το σκάφος μέγιστη αρχική πλευστότητα στον αναβάτη πριν το πλανάρισμα. Αυτή όμως ήταν απλά η αρχή.

H φθίνουσα πορεία της κατηγορίας race board στα τέλη της δεκαετίας του ’90 σε συνδυασμό με την «υπόσχεση» της formula για windsurfing σε ακόμα μεγαλύτερο εύρος συνθηκών ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν κάτι νέο.
Η κατηγορία Formula σύντομα εξελίχθηκε σε μιά σημαντική κατηγορία race δίνοντας μία νέα πνοή στο αγωνιστικό windsurfing. Πλέον είναι αναγνωρισμένη class από την ISAF με συνεχείς διεθνείς αγώνες τα τελευταία 10 χρόνια. Οι δέ αγώνες έφυγαν από το αρχικό “light wind project” και διεξάγονται ακόμα και σε συνθήκες με ένταση ανέμων 30knots.

Παρ’ ‘όλα αυτά, εξαιρουμένων των αθλητών, οι καλύτερες συνθήκες formula για τον απλό χομπίστα είναι ασθενείς έως μέτριοι άνεμοι και flat νερό.
Τα σκάφη Formula είναι σκάφη πλατιά (100cm), σχετικά κοντά (230cm) με όγκο περίπου 160λτ και βάρος γύρω στα 9kgr. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους εκτός από το πλάτος είναι η φαρδιά τους πρύμνη με περίπου 80cm στο one foot καθώς επίσης και το μεγάλο fin στα 70cm. Είναι ικανά να δέχονται μεγάλη ιστιοφόρα (πανιά μεγέθους 10m2 – 12.5m2). Τα πανιά έχουν την ίδια φιλοσοφία με αυτά του slalom και του speed και έχουν 7μπανέλες+ και minimum 3 cambers.
Περισσότερα για τη Formula μπορείτε να δείτε στο www.formulawindsurfing.org .


Speed
{mosimage} Τα τελευταία 20 χρόνια το windsurf αποτελεί ένα από τα γρηγορότερα ιστιοπλοϊκά σκάφη, έχοντας σπάσει κατά καιρούς αρκετά records. H μεγάλη αρχή έγινε στις 21 Ιουλίου 1986 όταν ο Pascal Maka με 38.86kts έσπασε το για 14 χρόνια record του Crossbow II, κάνοντας το windsurf για πρώτη φορά το ταχύτερο ιστιοπλοϊκό του κόσμου. Σήμερα το record το κατέχει από τις 5 Μαρτίου 2008 ο Antoine Albeau με 49.09 knots (92km/h).

Η μάχη για το σπάσιμο των 50knots είναι στα φόρτε της και το speed surfing έχει επανέλθει δυνατά στο προσκήνιο.
Tα σκάφη speed είναι πολύ στενά σκάφη με ιδιαίτερα flat scoop/rocker line, μικρού όγκου (50lit - 70lit) και χρησιμοποιούν fins 26 -28 εκατοστών. Χοντρικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σχεδίασή τους προσομοιάζει σε μικρά slalom αλλά με πιό
«απόλυτα» χαρακτηριστικά δεδομένου οτι δεν ενδιαφέρει η ευελιξία στις στροφές σε σημαδούρες αλλά μόνο οι τελικές ταχύτητες σε ευθείες. Η αγορά windsurf έχει ελάχιστα μοντέλα παραγωγής – σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες – δεδομένου ότι αφ’ ενός είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σκάφη τόσο από πλευράς χειρισμού όσο και από ανάγκες για ιδανικές συνθήκες (απόλυτο flat) αλλά επιπλέον και επειδή πολλοί στο κυνήγι της απόλυτης ταχύτητας προτιμούν λύσεις custom. Στα σκάφη speed χρησιμοποιούνται πανιά με 7μπανέλες+ και minimum 4 cambers, προκειμένου να δίνουν στο πανί όσο το δυνατόν σταθερότερο προφίλ και δύναμη.

Περισσότερα για το Speed Windsurfing στα : www.speedworldcup.com , www.gps-speedsurfing.com και www.sailspeedrecords.com .  


Freestyle
{mosimage} Η πιό «φρέσκια» και ραγδαία αναπτυσσόμενη κατηγορία windsurf είναι το freestyle. Και ο όρος «φρέσκια» δεν αφορά μόνο στο οτι έχει μόλις 9 χρόνια ζωής στο αγωνιστικό windsurfing αλλά είναι η κατηγορία που συνεχώς αναπτύσσεται με νέες φιγούρες, έχει βάλει πολύ έντονα το νέο αίμα στο sport και ταυτόχρονα με τις εντυπωσιακές φιγούρες των freestylers έχει δώσει νέα πνοή στο sport.
To freestyle είναι η κατηγορία που δίνει έμφαση στις φιγούρες. Προσομοιάζει αρκετά το skateboard και το freestyle snowboard και γίνεται καλύτερα σε flat νερά. Γνωστές freestyle φιγούρες : Vulcan, Spock, grubby, flaka, ponch, willy skipper, shaka, wymaroo κλπ

Τα σκάφη freestyle έχουν σάν κύρια χαρακτηριστικά το εύκολο πλανάρισμα, το πολύ καλό pop (άλμα) σε flat νερό και την ικανότητα για slide (στο πλάι, με την πρύμνη ή 360 μοίρες). Είναι κοντόφαρδα σανίδια με αρκετό πλάτος, σχετικά flat scoop/rocker line και ομαλές (έως ανύπαρκτες) κόγχες. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, πετυχαίνουν μεν το σκοπό τους, όμως είναι σχετικά αργά και έχουν λιγότερες δυνατότητες στα όρτσα σε σχέση με άλλα σκάφη.
Στα παραπάνω συμβάλλουν και τα ιδιαίτερα μικρά fins που χρησιμοποιούνται : 21cm θεωρείται μεγάλο freestyle fin και στο εμπόριο υπάρχουν μέχρι και 16cm. Οι δέ pro riders χρησιμοποιούνε ακόμα μικρότερα custom fins.
Τα freestyle πανιά είναι ελαφριά, ευκολοπλανάριστα πανιά με εύκολο depower ώστε να βοηθούν τους αναβάτες να πλανάρουν γρήγορα και να εκτελέσουν τις μανούβρες.

Περισσότερα για το freestyle στα www.pwaworldtour.com, www.efpt.net και πολλά moves στο www.continentseven.com.

Wave
{mosimage} Άσχετα με το πώς εξελίχθηκε το sport και τις τόσες κατευθύνσεις που έχει πάρει σήμερα, ας μήν ξεχνάμε πώς «πατέρας» του windsurfing είναι το surf στο κύμα. Αν και η Ευρώπη ήταν αυτή που συνέβαλλε τα μέγιστα στην εξάπλωση του windsurf, πρέπει να θυμόμαστε οτι αναπτύχθηκε στα κύματα της Hawaii και υποστηρίχθηκε από το γενικότερο surf culture. Ίσως για αυτό το λόγο το wave windsurfing να εξακολουθεί να θεωρείται ότι πιό αντιπροσωπευτικό του sport και σε
παγκόσμιο αγωνιστικό επίπεδο ο τίτλος του wave champion να είναι ο σημαντικότερος.

Τα σκάφη wave διαφοροποιούνται σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες κυρίως λόγω του ότι α) στο πλανάρισμα του σκάφους συμμετέχει και το κύμα β) το σκάφος πρέπει να έχει ιδιαίτερη ευελιξία στο κύμα και γ) να έχει το καλύτερο δυνατό άλμα.

Έχουν περισσότερο scoop και rocker, έχουν λιγότερο όγκο (66lit – 90lit) και προορίζονται για χρήση με μικρότερα πανιά (3.5m2 – 6.0m2).

Αναφορικά με το πλάτος των wave σκαφών, υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο υποκατηγορίες. Τα traditional (στενόμακρα) και τα stubby ή real world (κοντόφαρδα). Τα μεν πρώτα θεωρούνται καλύτερα σκάφη σε συνθήκες high wind ή με ιδιαίτερα μεγάλα κύματα ενώ τα stubbys προτιμιούνται για μικρότερα κύματα ή για συνθήκες με μεγάλα κύματα και λίγο αέρα όπου το πλάτος βοηθά στην πλευστότητα.

Τέλος, μία νέα τάση είναι τα twinzers. Twinzers ονομάζονται τα σκάφη με δύο fin και η σχεδιαστική τους ιδέα προέρχεται από το surf στο κύμα. Τα δύο fin προσδίδουν ένα καλύτερο «κράτημα» στο κύμα, βοηθώντας τον αναβάτη να κάνει μανούβρες κοντύτερα στο κύμα και σε πιό κλειστές γωνίες.
Όσον αφορά στα wave πανιά, αυτά είναι no cam, συνήθως 5μπάνελα με στενότερη ποδιά και φαρδύτερο αετό. Γενικότερο χαρακτηριστικό τους είναι το εύκολο depower σε σχέση με τα freerides, δεδομένου οτι στο κύμα ο αναβάτης κινείται συνεχώς και πολλές φορές ταξιδεύει το σκάφος με τα πόδια.
Από αγωνιστικής άποψης, οι αγώνες wave γίνονται σε ακτές με κύμα και στη βαθμολογία των αθλητών μετράνε τα jumps και τα rides. Στα άλματα κυριαρχούν μανούβρες όπως τα forward loops, back loops, table tops, push loops αλλά και πολλές άλλες καθώς και συνδυασμοί αυτών. Στα rides οι αναβάτες ταξιδεύουν πάνω σε ένα κύμα όπως και στο surf αλλά με το επιπλέον πλεονέκτημα της δύναμης που δίνει το πανί έχουν τη δυνατότητα για περισσότερες εντυπωσιακές μανούβρες.
Περισσότερα για τους αγώνες wave στο www.pwaworldtour.com .

Ολυμπιακή Κατηγορία
{mosimage} To windsurfing ως Ολυμπιακό άθλημα, ακολουθεί τη φιλοσοφία του “one design”. Αυτό σημαίνει πώς όλοι οι αθλητές αγωνίζονται με πανομοιότυπο εξοπλισμό, έτσι ώστε τα κριτήρια να είναι αποκλειστικά οι ικανότητες του αθλητή σε θέματα τεχνικής, τακτικής αγώνα και φυσικής κατάστασης.

Στην Ολυμπιάδα οι αγώνες windsurfing γίνονται σε ιστιοπλοϊκό «ολυμπιακό τρίγωνο» όπου οι πορείες έχουν όρτσα, δευτερόπρυμα και πρύμα. Η επιλογή του σκάφους γίνεται με βάση το όσο δυνατόν μεγαλύτερο εύρος συνθηκών μπορεί αυτό να πλεύσει και να διεξαχθούν αγώνες αλλά και να είναι ικανό να αντεπεξέλθει ικανά στις πλεύσεις του Ολυμπιακού τριγώνου.
{mosimage}

Για την Ολυμπιάδα του Πεκίνου, σάν Ολυμπιακό σκάφος έχε επιλεγεί το RS-X. Tα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι : όγκος 220lit, μήκος 286cm, πλάτος 93cm, βάρος 15,5 κιλά, έχει fin 60cm ενώ διαθέτει και καρίνα. Οι άντρες τρέχουν με πανί 9.5m2 ενώ οι γυναίκες με 8.5m2. Και τα δύο πανιά είναι 7μπάνελα με 2 campers. Άν και το RSX φτιάχτηκε με σκοπό τη συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα, η κλάση που έχει δημιουργηθεί λειτουργεί όπως όλες οι ολυμπιακές κλάσεις ιστιοπλοΐας διοργανώνοντας συνεχώς αγώνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ολυμπιακή κλάση, μπορεί κάποιος να βρει στο www.rsxclass.com καθώς επίσης και στο www.isaf.org, το επίσημο site της παγκόσμιας ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας.

Άς βάλουμε τα πράγματα στο χαρτί ....

Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός και δημιουργήθηκε με κάποιες παραδοχές Smile
Αφορά στο μέσο σκάφος κάθε κατηγορίας, λαμβάνοντας υπ’ όψη τον μέσο windsurfer (78kgr) και σύμφωνα με τα προϊόντα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Σε καμία περίπτωση δέν είναι «μπούσουλας» για την αγορά κάποιου σκάφους δεδομένου οτι, ειδικά σε προχωρημένο επίπεδο, κάποιος αναβάτης μπορεί να έχει περισσότερα του ενός σκάφη ίδιας φιλοσοφίας αλλά για διαφορετικές συνθήκες (πχ. Light wind wave 90lit και high wind wave 68lit). Επιπλέον οι σχεδιαστικές τάσεις βρίσκονται συνεχώς σε εξέλιξη και η κάθε εταιρεία ακολουθεί μεν τις τάσεις αλλά πειραματίζεται και με νέα shapes.


Όγκος (lit)
Μήκος (cm)
Πλάτος (cm)
Fin (cm)
Βάρος (kgr)
Beginner Board
180
255
87
35
13,0
Freeride
125
250
68
38
7,0
Slalom
105
240
68
35
6,1
Formula
160
228
100
70
9,0
Speed
68
242
48
28
4,7
Freestyle
100
237
64
21
6,1
Wave
75
237
54
23
6.1
RSX – Olympic Class
220
286
93
60
15,5

Ένας ακόμα μικρός "οδηγός" για τον μέσο windsurfer, με γνώμονα τις συνθήκες, θα μπορούσε σε γενικές γραμμές να είναι ο παρακάτω :


  • Ασθενείς άνεμοι (έως 15knts) και flat νερό : Formula, μεγάλα freerides, μεγάλα slalom boards.
  • Μέτριοι άνεμοι (16-22 knts) και flat/choppy νερό : Μεσαία freerides, μεσαία slalom, freestyle.
  • Μέτριοι άνεμοι (16-22 knts) και μικρό κύμα : Μεγάλα crossover/freewave και μεγάλα wave boards.
  • Ισχυροί άνεμοι (23 knts+) και flat/choppy νερό : Μικρά Freerides, slalom, μικρά crossover.
  • Ισχυροί άνεμοι (23 knts+) και μεγάλο κύμα : Wave boards.

Ελπίζω το παρόν άρθρο να βοήθησε τον νέο στο άθλημα του windsurfing στο να αποκτήσει μιά γενική ιδέα για τις κατηγορίες του χώρου. Η επιλογή της κατηγορίας που θα ακολουθήσουμε αποτελείται από αρκετούς παράγοντες : τις συνθήκες στις
οποίες συνήθως κάνουμε windsurfing, το πόσο χρόνο σκοπεύουμε να αφιερώσουμε στο άθλημα αυτό ίσως
κάποιες φορές και από την ηλικία στην οποία είμαστε.

Η τελική επιλογή όμως έχει να κάνει αποκλειστικά με το τί είναι fun για εμάς στο windsurfing. Τί είναι αυτό που μας παθιάζει με αυτό το sport και μας κάνει να το αγαπάμε τόσο.




ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ WINDSURF !!!


Τι χρειάζομαι:
  • Νερό
  • Αέρα
  • Μαγιώ
  • Εξοπλισμό
  • Φόρμα - αν δεν κάνει αρκετή ζέστη ακόμα
 

Πρώτες φορές

Για τις πρώτες προσπάθειες καλό είναι να νοικιάσεις εξοπλισμό ή αν μπορείς να δανειστείς από κάποιον φίλο - αν έχει κατάλληλο εξοπλισμό για να μάθεις.
Αυτό γιατί το να αγοράσεις κατευθείαν εξοπλισμό μπορεί να είναι αρκετά ακριβό - ειδικά αν αργότερα αποφασίσεις ότι το windsurfing δεν είναι για σένα.
Αργότερα, και αφού έχεις κάνει κάποια μαθήματα, θα είσαι σε θέση να καταλάβεις τι εξοπλισμός σου ταιριάζει - μην ανησυχείς, έχεις πολύ καιρό μπροστά σου για να ψωνίζεις J
Άρα για τις πρώτες φορές πηγαίνεις είτε σε ένα club ενοικίασης είτε σε κάποιον δάσκαλο και ζητάς να σου κάνουν μαθήματα.


Εξοπλισμός

Ο εξοπλισμός στο windsurfing αποτελείται από τα εξής κυρίως μέρη (και στα αγγλικά γιατί πολλές φορές χρησιμοποιείται η αγγλική ορολογία):
  1. Σανίδα (aka σκάφος) - Board
  2. Πανί - Sail
  3. Άλμπουρο - Mast
  4. Μάτσα - Boom
  5. Σύνδεσμος - U-joint
  6. Φινάκι - fin
  Και από τα παρακάτω περιφερειακά:
  1. Extension - Extension Smile
  2. Σχοινάκια (aka κρεμαστικά) - Harness lines
  3. Γάντζος - Harness
   Για να δούμε λίγο πιο αναλυτικά με τι μοιάζει το κάθε ένα από τα παραπάνω και σε τι χρησιμεύει:

1) Σανίδα 
Είναι αρκετά απλό, η σανίδα είναι αυτή πάνω στην οποία στέκεσαι προκειμένου να μείνεις πάνω από το νερό και όχι μέσα σε αυτό - χμμ, τον περισσότερο χρόνο τέλος πάντων. 
Βγαίνουν σε πολλά μεγέθη και σχέδια και χρώματα, ανάλογα με το σε τι επίπεδο απευθύνονται και στο τι είδους windsurf θες να κάνεις (ναι, μπορείς να κάνεις διαφορετικά είδη surf). 
Για την ώρα σαν απολύτως αρχάριος σε ενδιαφέρει μια "δασκάλα"
   
  Αυτή η σανίδα (και βέβαια και οι αντίστοιχες άλλων εταιριών) είναι πολύ φιλική με τους αρχάριους γιατί είναι αρκετά μεγάλη ώστε να σου επιτρέπει να στέκεσαι πάνω της χωρίς να πέφτεις συνέχεια και έτσι μπορείς να μάθεις τα βασικά διασκεδάζοντας και όχι με σπασμένα νεύρα.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των σανίδων τύπου «δασκάλα» είναι ότι η επιφάνεια τους είναι μαλακή ώστε να αποφεύγονται τα γδαρσίματα και τα χτυπήματα.

Επομένως σαν πρώτο βήμα πας και νοικιάζεις μία τέτοιου τύπου σανίδα.
  Μπορείς να μάθεις και σε μικρότερη, αλλά σίγουρα θα παιδευτείς περισσότερο.
  Το μέγεθος της σανίδας μετριέται κυρίως από δύο παράγοντες τα λίτρα (lt) και το μέγιστο πλάτος σε cm.
  Τα λίτρα (όπως ανακάλυψε ο Αρχιμήδης :p) είναι το πόσα κιλά βάρος μπορεί να σηκώσει η σανίδα και να παραμείνει πάνω στο νερό όταν δεν κινείται. Πολύ απλά λοιπόν μία σανίδα 100lt σηκώνει πάνω από την επιφάνεια του νερού μέχρι (περίπου) 100kg στατικά. Σε αυτά τα 100kg όμως συμπεριλαμβάνονται το βάρος της σανίδας, το βάρος του αναβάτη καθώς και το βάρους όλων των υπολοίπων (πανί, άλμπουρο, μάτσα κλπ).
  Οι σανίδες που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν μέγεθος από 60 έως 220lt πάνω-κάτω. Οι πολύ μικρές σανίδες είναι για υψηλού επιπέδου και ελαφρύς αναβάτες στον πολύ αέρα, ενώ οι μεγαλύτερες (αν εξαιρέσουμε κάποιες ειδικές αγωνιστικές κατηγορίες) είναι για πιο αρχάριους ή πιο βαρύς αναβάτες.
  Για τα πρώτα μαθήματα ιδανικές είναι σανίδες από 180-220lt πάνω κάτω.
  Ένας άλλος παράγοντας που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι το μέγιστο πλάτος της σανίδας, το οποίο κυμαίνεται από 50-90cm. Στο πλάτος ισχύει περίπου ότι και στα λίτρα, δηλαδή τα πιο στενά σκάφη είναι για έμπειρους και ελαφρύς αναβάτες στον πολύ αέρα, ενώ τα πιο φαρδιά (πάντα εκτός από κάποιες ειδικές αγωνιστικές κατηγορίες) είναι για πιο αρχάριους ή πιο βαρύς αναβάτες.
  Για τα πρώτα μαθήματα ιδανικές είναι σανίδες με πλάτος 90cm πάνω κάτω.
  Για όσους έκαναν surf παλιότερα (80ʼs-90ʼs) και έχουν συνηθίσει την κατηγοριοποίηση των σανίδων με βάση το μήκος, πρέπει να ξέρουν ότι τώρα πια οι σανίδες έχουν όλες κοντύνει πολύ και δεν έχουν πια μεγάλες διαφορές μήκους μεταξύ τους, με αποτέλεσμα το μήκος μιας σανίδας να είναι πλέον άχρηστο σαν προσδιορισμός του μεγέθους της. 

  2) Πανί
Το πανί είναι βέβαια η κινητήριος δύναμη που κινεί εσένα και τη σανίδα σου. Τα πανιά βγαίνουν και αυτά σε πολλές μάρκες, σχέδια, χρώματα και μεγέθη τα οποία εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως η δύναμη του αέρα, το βάρος του surfer, το τι είδους surf κάνει, η μόδα κλπ.
Για τα πρώτα μαθήματα ιδανικό είναι ένα αρκετά μικρό πανί, γύρω στα 4.5 m2 (τετραγωνικά μέτρα) ας πούμε, αλλά αν πρόκειται για μικρά παιδιά ή για ελαφριές γυναίκες θα μπορούσε να είναι και μικρότερο. Αν από την άλλη είσαι πάνω από ας πούμε 90-100kg, τότε ένα λίγο μεγαλύτερο πανί ίσως 5.0-5.3 να σου ταιριάξει καλύτερα.
Σημείωση: Τα νούμερα που βλέπεις στα πανιά αντιστοιχούν στο μέγεθος τους σε m2 - έτσι ένα τέσσερα-εφτά (4.7) είναι 4,7 τετραγωνικά
Τα πανιά κυκλοφορούν σε μεγέθη από περίπου 2.5 m2 (αν και υπάρχουν και μικρότερα για μικρά απιδιά) έως και 12.0m2 - μεγέθους ιστιοφόρου δηλαδή :p
Το μέγεθος του πανιού που χρησιμοποιεί ο κάθε ένας εξαρτάται από τη δύναμη του αέρα, το βάρος του, καθώς και το είδος windsurf που κάνει.
Αντίθετα με τη σανίδα όπου για τα πρώτα μαθήματα χρειάζεσαι όσο μεγαλύτερη γίνεται, το πανί όσο μαθαίνεις θα πρέπει να είναι αρκετά μικρό (όπως είπαμε παραπάνω) για να είναι ξεκούραστο και να μπορείς να το σηκώνεις με ευκολία άλλα και να μην σε κουράζει ώστε να μπορείς να συγκεντρωθείς στην τεχνική σου και να το διασκεδάσεις περισσότερο J.
 
3)  Άλμπουρο
 
 

Το άλμπουρο είναι το «κατάρτι» του πανιού. Σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεται να ξέρεις περισσότερα, αλλά για να έχεις υπόψη σου τα άλμπουρα βγαίνουν σε μεγέθη από 370cm (τρία-εβδομήντα) - 580m με διαστήματα ανά 30cm (370-400-430...-580).
  Το μέγεθος του άλμπουρου εξαρτάται από το μέγεθος του πανιού και κάθε πανί γράφει πάνω τι μέγεθος άλμπουρο χρειάζεται.

  4) Μάτσα
  Η μάτσα είναι αυτό που κρατάς στα χέρια σου και χρησιμοποιείς για να κατευθύνεις το πανί (και κατά συνέπεια τη σανίδα και εσένα).
  Και πάλι σε αυτό το στάδιο δε σου χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες, τα παρακάτω είναι πληροφοριακά σε περίπτωση που δε βρίσκεις εύκολα να νοικιάσεις εξοπλισμό και παλεύεις με παλιό εξοπλισμό κάποιου φίλου ή γνωστού.
  Οι μάτσες βγαίνουν και αυτές σε διάφορα μεγέθη και σε 2-3 τύπους, ανάλογα με το για τι χρήση προορίζονται και τι μεγέθη πανιών θα ʽφορεθούνʼ. Οι μάτσες είναι εύκολα ρυθμιζόμενες σε μέγεθος ώστε να μπορούν να ʽχωρέσουνʼ πανιά διαφορετικών μεγεθών.
 
  5) Σύνδεσμος (insert pic u-joint)
  Είναι αυτό που ενώνει τη σανίδα με το πανί και μέσω του οποίου μεταφέρεται η δύναμη του πανιού στο σκάφος. Και πολλά είπαμε ήδη.


  6) Φινάκι  Το φινάκι είναι η μικρή καρίνα στο πίσω μέρος της σανίδας. Είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο η σανίδα σου πηγαίνει ευθεία προς τα μπροστά και όχι στα πλάγια όπως τη σπρώχνει ο αέρας.
  Αν και αρκετά σημαντικό, σε αυτό το στάδιο δε χρειάζεται περισσότερη πληροφορία.

Και περνάμε στα περιφερειακά εξαρτήματα:
  1) Extension
  Το extension μπαίνει στη βάση του άλμπουρου και χρησιμοποιείται ώστε α) να ʽδένειʼ το πανί, β) να έρχεται το άλμπουρο ακριβώς στο σωστό μέγεθος.
  Έτσι αν το πανί χρειάζεται πχ άλμπουρο 420cm (είναι η ένδειξη που λέει luff length πάνω στο πανί και συνήθως δίνει ένα διάστημα πχ 420-424cm), χρησιμοποιείς ένα άλμπουρο 400cm και ρυθμίζεις το extension στα +20cm ώστε να φτάσεις στα 420 J.
  (Εναλλακτικά, αν το πανί έχει από πάνω ρυθμιζόμενο ʽύψοςʼ, μπορείς να ρυθμίσεις αυτό στο +10cm και να χρησιμοποιήσεις ένα άλμπουρο 430 - εννοείται ότι αν χρησιμοποιείς ένα 400 άλμπουρο το ρυθμιζόμενο ʽύψοςʼ του πανιού από πάνω θα πρέπει να είναι στο 0.)
  2) Σχοινάκια - Κρεμαστικά 
Τα κρεμαστικά είναι τα σχοινιά που χρησιμοποιούνται προκειμένου να μην μακραίνουν τα χέρια σου ως τα γόνατα κάθε φορά που κάνεις surf - περνώντας το γάντζο χρησιμοποιείς το βάρος σου για να αντισταθμίσεις τη δύναμη του πανιού. Είναι κάτι που θα χρησιμοποιήσεις αρκετά αργότερα όταν θα έχεις προχωρήσει στα μαθήματα σου.
  3) Γάντζος 
Ο γάντζος είναι αυτό το πράγμα που φοράνε όσοι κάνουν windsurf και είναι είτε σαν ζώνη, είτε σαν κάθισμα, είτε (σπανιότερα πια) σαν σωσίβιο. Χρησιμοποιείται για να ʽκρεμιέσαιʼ από τα σχοινάκια (κρεμαστικά).

Αυτά είναι τα βασικά που καλό είναι να ξέρει κάποιος που σκοπεύει να αρχίσει windsurfing τώρα, ώστε να μπορέσει να εξοικειωθεί πιο γρήγορα με την ορολογία και να μπορεί να καταλάβει τι είδους συμβουλές του δίνουν αλλά και να μπορέσει να εξυπηρετηθεί πιο καλά από ένα club ενοικίασης ή ένα μαγαζί πώλησης εξοπλισμού. 
Σε καμία περίπτωση τα παραπάνω δεν είναι αναλυτικά, είναι απλώς ένας ʽγρήγορος οδηγόςʼ για κάποιον που δεν ξέρει τίποτα για το άθλημα, αλλά έχει την όρεξη να μάθει. 
Μια ακόμα συμβουλή: αν εκεί που πας να νοικιάσεις εξοπλισμό ή αν οι φίλοι που σου δανείζουν εξοπλισμό δεν έχουν πχ σανίδα πλάτους 90cm αλλά μόνο 70, ή το πανί δεν είναι 4.5 αλλά 5.7 - δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, σημασία έχει το πόσο πολύ θες να μάθεις και το πόσο θα διασκεδάσεις μαθαίνοντας
Και μην ξεχνάς ότι δεν είναι ντροπή να πέφτεις μέσα στο νερό και να βρέχεσαι όλη την ώρα - όλοι από εκεί ξεκίνησαν, και οι surfers που προσπαθούν να μάθουν καινούρια πράγματα πέφτουν και αυτοί συνέχεια, ασχέτως του πόσο καλοί ήδη είναι- και το χαίρονται. Γιατί ο βασικός σκοπός σε αυτό το άθλημα είναι η διασκέδαση

  Άντε, ακόμα εδώ είσαι;